Saturday, 13 July 2013

Syarat Tambahan Pinjaman Bank oleh Bank NegaraSemua mungkin sudah sedia maklum bahawa mulai 7 Julai 2013 tempoh bagi pembiayaan rumah dan peribadi dikurangkan masing-masing kepada 35 tahun dan 10 tahun.

Seperti petikan dari akhbar Berita Harian.

Bank Negara mahu elak hutang isi rumah berlebihan, berkuat kuasa serta-mertaKuala Lumpur: Bank Negara Malaysia memperkenalkan syarat tambahan bagi pinjaman peribadi, kediaman dan bukan kediaman dalam usaha mengelakkan hutang isi rumah berlebihan dan meningkatkan amalan pemberian pinjaman bertanggungjawab oleh pemberi kredit utama.
Langkah ini dinyatakan melengkapkan langkah semenjak tahun 2010. Perangkaan hutang isi rumah yang meningkat membimbangkan Bank Negara. Langkah yang penting bagi melindungi ekonomi negara.


Gabenor Bank Negara, Tan Sri Dr Zeti Akhtar Aziz dalam taklimat media berkata, meskipun paras hutang isu rumah sekarang disokong oleh persekitaran pekerjaan dan pendapatan yang positif, namun sejak kebelakangan ini semakin banyak pemberi kredit menawarkan produk kewangan yang tidak memberi manfaat jangka panjang kepada pengguna.

“Ini termasuk melanjutkan tempoh pembiayaan sehingga 45 tahun bagi pinjaman rumah dan 25 tahun bagi pinjaman peribadi. Walaupun ini akan mengurangkan bayaran balik bulanan, namun dalam jangka panjang, ia meningkatkan beban keseluruhan isi rumah.

0 comments:

Post a Comment